
FAQ: Vanliga frågor från arbetsgivare om våra BALSAManslutna skolor
Vad är skillnaden mellan YH och folkhögskola?
Yrkeshögskola (YH) och folkhögskola är två olika utbildningsformer som båda erbjuder eftergymnasiala studier, men med olika inriktningar och syften:
- Yrkeshögskola (YH): Fokus ligger på arbetsmarknadens behov. Utbildningarna är mer yrkesspecifika och innehåller ofta praktik (LIA). Poäng ges i form av YH-poäng och utbildningarna är ofta kortare än universitetsstudier.
- Folkhögskola: Här är målet bredare, personlig utveckling och bildning, kombinerat med yrkesutbildningar inom vissa områden finns i fokus. Folkhögskolor erbjuder större flexibilitet och mindre formellt betygssystem. Utbildningarna kan också ge behörighet till högre studier eller yrkeskompetens, t.ex. inom socialpedagogik.
Får man poäng på folkhögskola?
Folkhögskolor använder inte det traditionella poängsystemet som högskolor eller YH-utbildningar. I stället får du ett studieomdöme eller intyg som visar din utbildningsnivå och prestation. Detta kan användas för att söka vidare utbildningar eller arbete beroende på kursens eller utbildningens syfte.
Vad innebär SeQF och vilken nivå ligger BALSAMs utbildningar på?
SeQF står för Sveriges referensram för kvalifikationer och är ett system som jämför utbildningsnivåer i Sverige med den europeiska kvalifikationsramen (EQF). Det hjälper arbetsgivare, utbildningsanordnare och studenter att förstå vilken nivå en utbildning motsvarar.
Utbildningar inom BALSAM-nätverket kan finnas på olika nivåer inom SeQF, beroende på utbildningsform och upplägg. Yrkeshögskoleutbildningar ligger vanligtvis på nivå 5 eller 6, medan folkhögskoleutbildningar inte alltid är nivåplacerade i SeQF. Dock motsvarar de flesta av våra medlemsskolors utbildningar en eftergymnasial nivå (SeQF5) och är utformade för att ge yrkeskompetens inom socialpedagogik och andra närliggande områden.
Oavsett SeQF-nivå arbetar BALSAM för att säkerställa att utbildningarna håller en hög kvalitet och förbereder deltagarna för arbetslivet inom socialt arbete och pedagogik.
Har socialpedagoger utbildade på en BALSAMansluten skola en bättre utbildning jämfört med icke anslutna skolor?
En skola som är ansluten till BALSAM har lång erfarenhet och etablerade utbildningsmodeller. Socialpedagoger som utbildas på de skolorna får en gedigen och väl förankrad utbildning. Skillnaden ligger ofta i folkhögskolans helhetsperspektiv och fokus på deltagarens personliga och yrkesmässiga utveckling.
Utbildningar som är anslutna till nätverk som BALSAM följer dessutom kvalitetskriterier som säkerställer en hög standard. Dessa kriterier KAN saknas i utbildningar från icke-anslutna aktörer, vilket kan påverka kvalitet och relevans.
Hur följer BALSAM upp utbildningarna på era folkhögskolor?
BALSAM är ett nätverk som utvecklar och kvalitetssäkrar socialpedagogiska utbildningar.
Just nu jobbar vi mot att regelbundet utvärdera och att göra uppföljningar för att säkerställa att våra medlemsskolor uppfyller både pedagogiska och yrkesmässiga krav.
Är det bara socialpedagogutbildningar som är anslutna till BALSAM?
Nej, BALSAM fokuserar inte enbart på socialpedagogutbildningar. Även om socialpedagogik är en central del av nätverkets verksamhet, stödjer och kvalitetssäkrar BALSAM andra utbildningar inom det sociala och pedagogiska fältet. Exempelvis kan det finnas utbildningar inom behandlingspedagogik, samt andra yrkesutbildningar som bidrar till socialt arbete och personlig utveckling.
Målet med BALSAM är att erbjuda utbildningar som främjar deltagarnas utveckling och möter arbetslivets behov inom olika sociala och pedagogiska yrkesområden.
Har du fler frågor? Tveka inte att kontakta oss!