Utbildningen till socialpedagog ger dig en bred kompetens där du kan arbeta inom socialt vård- och behandlingsarbete i många olika verksamheter.
Vanliga arbeten efter examen är behandlingsassistent på HVB eller Statens institutionsstyrelse (SiS), som boendestödjare eller bolots, som socialpedagog på grund-, gymnasie- och anpassad skola. Du kan också arbeta på fritidsgård, som fältarbetare och familjehemskonsulent, i daglig verksamhet inom LSS där arbetsuppgifterna kan variera, inom kriminalvård, öppenvård eller i omsorg för människor med funktionsnedsättning samt kyrkans sociala verksamheter.
Socialpedagogik är ett begrepp som kopplar ihop både lärande och delaktighet och fokuserar på samspelet och interaktionen mellan människor. Socialpedagoger arbetar för att integrera människor i gemenskapen. Det är viktigt att socialpedagogerna är öppna och visar en förståelse för de människor de möter.
Socialpedagogens uppdrag och arbetsfält har utvecklats över tid och har fått en breddare uppdrag och arbetsfält. Uppdraget för socialpedagoger är att utveckla verksamheterna på både organisation- grupp- och individnivå.
Socialpedagogens uppdrag är också att skapa förutsättningar i verksamheten så att det finns möjlighet till samtalsprocesser för att kunna utveckla samverkan och helhet i organisationen.